ילדים לומדים לבשל – איך מלמדים את הילדים לבשל?
בעבר היה נהוג לחשוב שבישול זה תפקיד של המבוגרים. למה שילד קטן יצטרך להתעסק עם בישול ואפיה כשיש מישהו שיעשה זאת עבורו? ובכן, זה מה שהיה נהוג, אבל מה שקורה בפועל זה שהכיוון הוא אחר. מאז עלתה תכנית "מאסטר שף ילדים" לאוויר, ניתן לראות שילדים רבים אוהבים את תחום הבישול ורוצים להתעמק בו ולהישאב אליו. ללמוד איך לבשל דברים מעניינים ולאו דווקא "פרוסה עם שוקולד" כפי שאנשים עלולים לחשוב בזלזול, אלא דברים מורכבים מאוד.
נשאלת השאלה, איך אפשר ללמד את הילדים לבשל בצורה הטובה ביותר מבלי היכנס לסיכונים מיותרים? הנה כמה רעונות שיעזרו לכם לעשות זאת בצורה טובה.
התאימו את הפעולות לגיל הילד
כשמדברים על ילדים ובישול, צריך לקחת בחשבון שילדים יכולים להיות בגילאים שונים ולכן פעילויות שונות יכולות להיות מחוץ לתחום. לצורך הדוגמא, ילדים בגילאי 3-6 יכולים לבצע כמה פעולות מאוד בסיסיות כמו למשל.
- לשטוף ירקות ופירות
- לפזר תבלינים על מאכל
- לערבב קדרה
- להוסיף רכיבים לפי כמות בעזרת כלים (כפית, כף וכו')
ילדים יותר גדולים, בגילאי 7 ומעלה יוכלו לבצע פעולות קצת יותר מורכבות שלפעמים דורשות יכולות שלא נרכשו לפני כן. למשל
- שקילה של חומרים לפני הוספה למתכון
- קילוף של פירות או סינון של חלקים מסוימים מפרי
- קיפול ולישה של בצק
- יצירת צורות מבצק
בגילאים מאוחרים יותר יכולים הילדים לבצע פעולות מורכבות החל מתכנון הארוחה וסידור השולחן, ביצוע פעולות לפי סדר על בסיס מתכון ואפילו עם ניסיון להשתמש בכלים מסוימים שדורשים יותר ידע.
בנוסף לגיל, צריך לקחת בחשבון שלא כל הילדים הם אותו דבר ויש להתאים את המטלות ליכולותיו של הילד לפי ההיכרות שלכם עם הילד ועל פי הניסיון שלו.
שלבו פעילויות ויצירתיות
בתור התחלה, ילדים יכולים לפעול על בסיס הוראות מאוד בסיסיות בהכנת אוכל והם צריכים עזרת מבוגר. עם זאת, כשהילדים גדלים הם יכולים להיות יותר עצמאיים בבישול. אפשר לשלב פעילויות מעניינות שיהפכו את הבישול למהנה יותר. למשל
- קנו לילדים כובע שף כדי שירגישו את המעמד המכובד
- השתמשו בכלים מיוחדים ומעניינים, כמו למשל טאבון גז להכנת פיצות או אופה לחם.
- תנו לילד את החופש להמציא מתכונים חדשים
- הוסיפו רכיבים חדשים ומעניינים שהילד לא התנסה בהם מעולם כדי שיכיר וילמד טעמים חדשים
- במקרים של יותר מילד אחד, אפשר לערוך תחרויות ומשחקים
שימו לב, כשמתעסקים עם אש, חשוב מאוד להקפיד על הבטיחות ואין לתת לילד לבצע פעולות הקשורות בסיכון חיים לבדו ובודאי שחשוב להרחיק ילדים קטנים מאיזור המטבח לגמרי.
חזקו את הביטחון של הילד
בישול ואפייה יכולים להיות הזדמנות מעולה לחזק את הביטחון של הילד. החמיאו לילד על העבודה והיכולות שלו ואם הילד מבשל משהו טעים, שתפו עם חברים ובני משפחה כדי שהוא יוכל לספוג את כל המחמאות ולהרגיש את תחושת הביטחון התלווה אליהן.
הרבה בהצלחה, ובתיאבון!