בדיקת מי שפיר
בדיקת מי שפיר נועדה כדי לבחון את המטען הגנטי של העובר, על ידי שאיבת כמות קטנה של מי השפיר המקיפים אותו ומכילים גם תאים שונים מגופו. בדיקה זו נעשית לרוב לאחר שהתקבלו תוצאות של בדיקות הריון קודמות המעידות על צורך בבדיקה גנטית מדויקת יותר, או בשל מאפיינים מסוימים אצל האם, המגבירים את הסיכונים, כגון הריון בגיל מבוגר.
פרטים טכניים אודות הבדיקה
- את הבדיקה ניתן לערוך החל מהשבוע ה-13 של ההיריון לערך, אולם לרוב היא נערכת החל משבוע 16, משום שבשלב זה יש מספיק מי שפיר סביב העובר המאפשרים נטילת דגימה.
- מי השפיר מכילים תאים שונים של העובר הכוללים גם את המטען הגנטי שלו, הנצרך עבור הבדיקה.
- הבדיקה מתבצעת על ידי החדרת מחט דקה לשק השפיר ושאיבת כמות קטנה של מי שפיר (כ-25 סמ"ק). כמו כן, הבדיקה מתבצעת תחת בדיקת אולטרסאונד כדי לוודא שהחדרת המחט לא תפגע בעובר.
- הבדיקה מסתיימת לרוב לאחר כמה דקות בלבד, אולם מומלץ לאישה לנוח כ-24 שעות לאחריה, כלומר לשכב כמה שיותר ולהמעיט במאמץ. כמו כן, מומלץ לאישה להימנע מהרמת משאות כבדים למשך כ-72 שעות לאחר הבדיקה.
הבדיקה חינמית עבור חלק מן הנשים, אך לא לכולן
במקרים מסוימים, ימליצו הרופא או הרופאה של האישה לבצע את הבדיקה ללא עלות, בהתאם למשתנים כמו גיל האישה ההריונית, תוצאות בדיקות הריון מוקדמות המעלות חשש לתסמונת דאון וכד', הידבקות של האישה במחלה זיהומית, נשים הנמצאות בסיכון כתוצאה ממחלה תורשתית ועוד.
האם קיימות תופעות לוואי או סיכונים הנגרמים כתוצאה מהבדיקה?
ככלל, קיים כאב הדקירה, שלרוב אינו חמור יותר מכאב של בדיקת דם, אולם יש לקחת זאת בחשבון. בנוסף, חלק מהנשים עלולות לחוות התכווצויות ב-24 שעות הסמוכות לבדיקה. מעבר לכך, קיים הסיכון לזיהומים שונים של הרחם והפלה, אולם יש לציין כי מדובר במקרים מאוד נדירים וקיצוניים.
בכל מקרה, על האישה ומשפחתה לשים לב לסימנים מסוימים לאחר הבדיקה, כמו חום, דימום נרתיקי, כיווצים עזים, כאבים חריגים וירידת מים, המחייבים פנייה למיון יולדות.
האם קיימות בדיקות הריון חלופיות?
ניתן לבצע בדיקת סיסי שליה, הניתנת לביצוע בשבועות ה-11-14 להריון ומומלצת במקרים הדורשים בדיקה כורומוזומלית מוקדמת של העובר. בדיקה זו כוללת פחות סיכונים מאשר בדיקת מי השפיר, ומומלצת על ידי רופא\ת הנשים במידת הצורך.
בנוסף, ניתן לבצע בדיקת דם NIPT שיכולה להיערך החל מהשבוע ה-10 להריון, אך מדובר בבדיקה הנעשית באופן פרטי ולכן גם יקרה מאוד. כמו כן, חשוב לציין כי בדיקת הדם אינה מהווה חלופה מלאה לבדיקת מי השפיר וכי במקרים בהם חלילה תמצא בעיה כרומוזומלית מבדיקת הדם, האישה תצטרך לעבור בדיקת מי שפיר ממילא, ע"מ לבסס את הממצאים.