זכויות נשים בהריון – דעו את הזכויות שלכן

במהלך השנים האחרונות, אנחנו יכולים לראות שינוי ניכר ומבורך, כלפי נשים עובדות אשר נמצאות בהריון. המדינה והמערכות השונות מכירות יותר ויותר בכך שלנשים בתקופה זו יש צרכים מסוימים ועל כן, על מנת שהן יוכלו לעבוד ולשמור על מקום עבודתן, הרי יש להעניק להן זכויות מסוימות.
לפני שנציג חלק מאותן זכויות נשים בהריון, צריך להבין את ההיגיון שעומד מאחורי זה. יש פה שני מסלולים, אם אפשר לתאר זאת כך.
מצד אחד, יש את הצרכים של הנשים. אם הן לא יקבלו את הזכויות הנ"ל, הרי שהן לא יוכלו לעבוד, יכולתן לכלכל את עצמן או להשתתף בפרנסת המשפחה תיפגע, ויהיו לכך השלכות חברתיות עצומות, לא רק מבחינה כלכלית גם מבחינות אחרות. מצד שני, יש פה אינטרס של המדינה והמשק עצמו. הרי המדינה רוצה שנשים יעבדו, ייטלו חלק בשוק העבודה, גם מבחינה כלכלית וגם בשביל שהן יוכלו להתקדם מבחינה חברתית.
כפי שנוכל לראות מיד, מלבד זכויות שקשורות למקום עבודה, יש זכויות מסוימות שקשורות לסל הטיפולים שקופת החולים צריכה להעניק לאישה בזמן ההיריון. מדובר על זכויות אשר מטרתן לספק לאישה סל טיפולים עשיר וגדול, על מנת שהיא תוכל לבצע את כל הבדיקות האפשרויות מבלי לשלם עלות גבוהה על כך. יש דברים שנחשבים כחלק בלתי נפרד מסל התרופות, בעוד שישנן תוספות שאינן נכללות בסל.
כיצד מתחלקות זכויות נשים בהריון
יש לחלק את התחום של זכויות נשים בהריון למספר חלקים. יש את הזכויות הסוציאליות, אלה אשר קשורות לשוק העבודה, ועל קיומן אחראי מקום העבודה. לעומת זאת, יש את הזכויות שקשורות כאמור, למערכת הבריאות ולקופת החולים.
מבחינת זכויות במקום עבודה, הרי שקיימים איסורים מוחלטים לפטר נשים במהלך ההיריון וכן בתקופת טיפולי פוריות. בנוסף, אסור בתכלית האיסור לאפלות נשים שנמצאות בתקופת הריון, אסור להטיל על נשים בתקופה זו עבודות שעלולות לגרום להן בעיה במהלך ההריון, כמו כן אסור לדרוש מהן לעבוד בתקופה של שמירת הריון.
החוק גם אוסר לפוגע בהיקף המשרה או בהכנסה של נשים בתקופת הריון, יש להמשיך לבצע הפרשות לפנסיה ולקרן השתלמות, ויש לאפשר לקבל תשלום עבור היעדרות בתקופה של בדיקות. עם זאת, במקרה והאישה תרצה לצאת לחופשה בזמן ההיריון, הרי שזה יתבצע ללא תשלום.
צריך לציין, לצד זכויות אלו הרי שיש גם זכויות שקשורות לתקופה שאחרי ההיריון, זכויות בתקופת לידה, כולל חופשת לידה ועוד. כאן מדובר על זכויות אשר מגיעות גם לאישה וגם לבן זוגה.
לגבי זכויות שקשורות לנשים בהריון בהקשר של טיפולים רפואיים, כאמור מגיע לנשים סל של בדיקות וטיפולים ללא עלות כספית, כולל בדיקות גנטיות שונות וכן בדיקות שקשורות למצבו של העובר. במידה והאישה מעוניינת היא יכולה להרחיב את הסל באופן פרטי.