עוברים למוצקים – כל השלבים בדרך למעבר למזון מוצק אצל תינוקות

לעיתים זה מרגיש לנו כאילו מובן מאליו , היכולת שלנו לאכול ולשבוע מכל סוגי המזונות, קשים ורכים כאחד. אך מה שלנו משמש כעובדת חיים, אצל תינוקות הוא תהליך הדרגתי שנבנה בעת המעבר מתזונה המבוססת על נוזלים בלבד- חלב אם או תמ"ל לעבר המעבר למזון מוצק. תהליך זה מצריך יכולות מורכבות שהן הרבה מעבר לרק לעיסה, וכן התרגלות למרקמים שונים וטעמים.
למרות שמדובר בתהליך הדרגתי, רבים נוטים להתייחס אליו כתהליך אחד מבלי לשים לב לתחנות חשובות בדרך, שיבטיחו את אהדתו של הפעוט למזון מוצק ואת המעבר החלק לתזונה שהיא למעשה שוות ערך לזו של מבוגרים. במאמר זה, נתייחס בדיוק לשלבים אלו ולמה חשוב לשים לב בכל אחד מהשלבים האלו.
שלב 1- עוברים מינקות לטעימות ראשונות
כאמור, תהליך פיתוח הטעמים והמרקמים בפיו של התינוק לא קורה ביום אחד וגם לא בבת אחת. כל טעם חדש וכל מרקם דורשים התייחסות ולמידה של התינוק כלפיהם, עד שהוא יפתח דעה חד משמעית האם הוא אוהב ומתחבר לטעם או למרקם או מסויים או שלאו. מכיוון שמדובר בלמידה שהיא צעד אחר צעד, מומלץ להפריד טעמים ולתת לתינוק לטעום קבוצות של מזון בנפרד ויש גם הטוענים שבהפרש של שבוע לפחות בין קבוצה לקבוצה.
בניגוד למה שחושבים, אין נכון ולא נכון בהתחלת הטעימות ולאו דווקא חייבים להתחיל עם ירקות או עם פירות. אך יחד עם זאת, כן רצוי לדעת שאנחנו מכוונים מילדות לאהוב יותר טעמים מתוקים ולכן סביר להניח שהשלב הזה יעבור יותר בקלות מאשר התרגלות לטעמים מורכבים יותר כמו מלוח, מר או חמוץ.
את הטעימות השתדלו לעשות בהתחלה על קצה האצבע שלכם ובהמשך באמצעות כפית המיועדת לתינוקות בכמויות קטנות במיוחד. רצוי לא לבצע את התהליך שהתינוק רעב במיוחד וחסר מנוחה וכדאי לנסות את הטעימות אצל התינוק כאשר הוא רגוע ובמצב רוח וללא הסחות דעת סביב כגון בני משפחה נוספים או צעצועים.
שלב 2- מזון מרוסק ומחיות שהן כבר קצת יותר מטעימות
לאחר תקופה של מספר חודשים ספורים בה התינוק התרגל לטעמים השונים, ולמדתם מה הטעמים החביבים על הקטן או הקטנה שלכם, הגיע הזמן להתחיל לשלב את המוצקים באופן סדיר בשגרת האכילה. בהתחלה כמות הנוזלים מחלב אם או תמ"ל צריכה להיות המרכיב העיקרי בארוחה ומעט ממנה צריך להרכיב מעט מוצקים בכמות קטנה של כפית. לאחר מכן, יש להגדי את הכמויות ולשלב בין הטעמים.
את המעבר לאוכל מרוסק ומחיות, רצוי לעשות בתיאום עם רופא או אחות טיפת חלב שיגידו לכם על פי תחקור הרגלי האכילה של הפעוט ובדיקתו אם ניתן כבר להתחיל לעשות זאת, כיצד ובאלו כמויות.
בהתחלה הארוחות תהיינה מורכבות בעיקר ממחיות של אוכל מרוסק ושילוב של טעמים שונים שיינתן בכמויות קטנות ובהמשך, ככל שהתינוק יתרגל לאוכל המוצק, יגדלו בפיו עוד שיניים והוא יהיה מסוגל לשבת ללא עזרה וגם ללעוס בצורה מלאה, ניתן יהיה לעבור ממזון מרוסק למזון במרקמו הטבעי.
בשלב זה, מומלץ לשלב בארוחות גם דייסות מיוחדות לתינוקות המבטיחות כי גם אם התינוק עדיין לא אכלן גדול, הוא יקבל את כל אבות המזון והמינרלים ובפרט ברזל במסגרת ארוחה אחת משמעותית ומשביעה.
שלב 3- אוכלים כמו הגדולים
בשלב השלישי, גם הוא נתון כמובן לייעוץ וליווי רפואי, הפעוט יעבור לאכילה שברובה מבוססת על מוצקים. את אלו כמובן יש להקפיד לחתוך לחתיכות קטנות ביותר. יש לשבת עם הפעוט לאורך כל זמן האכילה ולווסת את קצב האוכל. רבים מהילדים יעדיפו לגעת ולאכול בידיים וזה בסדר גמור- הרשו להם, תתפלאו לדעת שהם יודעים לעיתים היטב כמה ומה הם רוצים לאכול, יותר מכם אפילו.
שימו לב כי במקרה שמדובר בפירות או מאכלים מוארכים כגון ענבים, נקניקיות וכדומה, יש לחצות אותם לשניים לאורך בלבד.
ולסיכום, זכרו- לכל תינוק יש את התאבון שלו והקצב שלו. כבדו אותם ואל תדחקו בהם. אם לאחר 10 פעמים שהצגתם להם מזון כלשהו הם מסרבים לטעום או עושים פרצוף, הבינו זאת ואל תאכילו בכוח. בסופו של דבר, אינטרקציה חיובית ראשונה עם המזון המוצק תסייע לתינוק גם בבגרותו לפתח יחס אוהד יותר כלפי אוכל ותזונה ותקנה לו הרגלים נכונים.